ЗНАМЕНИТОСТИ

 

 

 

 

 

Vinum Pucinum, radi se o vinu i ovim nekadašnjim prostorima gdje se od davnina proizvodilo kvalitetno vino i maslinovo ulje. Pucinum se nazivalo vino i ovaj kraj još u vrijeme Rimskog Carstva. Na mjestu postojećeg Sovinjaka bila je rimska utvrda nazvana Pucinum. Plinio Stariji je napisao da je Livia Drusilla, kasnije nazvana Iulia Augusta, supruga cara Augusta i majka cara Tiberija, koristila isključivo vino i maslinovo ulje iz Pucinum Sovinjaka.


Rudnici Minjera radi se o povijesnom blagu tj. prvom rudniku boksita ove vrste u svijetu u sklopu kojeg je djelovala i nekadašnja kemijska tvornica alauna (stipse). Ležišta boksita otkrili su Saski rudari koji su u srednjem vijeku radili u venecijanskim rudnicima, navedeni rudari potječu iz njemačke pokrajine Saska. Minjera je s radom počela početkom 16. stoljeća, sa znatnim zamahom radilo se krajem 18. tada je Pietro Turini iz Venecije otkupio rudnik Minjeru, uložio u njegovu obnovu te je 1786. započela prva značajnija proizvodnja koja je trajala do 1856. god. kada se rudnik zatvara.


Buzetska naušnica trenutno autohtoni buzetski suvenir, pronađena na groblju u Mejici (MO Sovinjak) i Sovinjskim brdima. Ovaj tip naušnice pripadao je nošnji ranosrednjovjekovnoga autohtonog i romaniziranog ilirokeltskog stanovništva na području između jadranskih obala i alpskoga pojasa. Navedene naušnice pronađene na našem području su najvjerovatnije pripadale prvom stanovništvu koje je doselilo u naše krajeve

Župna crkva Sv. Jurja Romanička crkva sa zvonikom, crkva je sagrađena 1927. godine na mjestu gdje se prije nalazila stara crkva građena u 16. St. ( 1556. ). Iz te faze ( 1557. ) datira i renesansni crkveni zvonik koji je građen po akvilejskom modelu. Zvonik je visok 15 m, na zvoniku se nalazi glagoljski natpis o gradnji zvonika koji je bio uništen 1921. naknadno je restauriran pa je ponovo ugrađen na pročelje crkve.

 

Crkvica - kapelica Sv. Roka iz XV st. čije zidove krase freske. Naime veliku zidnu sliku 1571. naslikao je Domenico iz Udina, a pokriva cijeli zid iza oltara. Prikazuje Sv. Roka

 

- Maestro Slavko Zlatić jedan od velikana hrvatske glazbe – skladatelj, dirigent, muzički pedagog, organizator i oduševljeni djelatnik na području glazbene umjetnosti rođen je 1. lipnja 1910. Godine u Sovinjaku, u kući koja je danas u našem vlasništvu i u kojoj nudimo gostima smještaj.

- Dragica Vitolović Srzić rođena je 12. Studenog 1912. u Sovinjaku. Bila je sudionica Narodnooslobodilačke borbe. Najupečatljiviji događaj njenog burnog života dogodio se 1948. godine kad je vodila kadrovski odjel u Ministarstvu vanjskih poslova za bivšu Jugoslaviju. Naime gospođa Dragica je osobno odnijela poznato pismo povijesne odluke o odvajanju Jugoslavije od SSSR-a, čuveno Titovo „NE“ Staljinu. Uglavnom Staljin je preko gospođe Dragice bio obaviješten da se Tito odlučio maknuti od njega, to jest Jugoslavija od SSSR. O životu gospođe Dragice snimljen je i film „Jedna žena – jedan vek“ slavnog filmskog redatelja Slavka Žilnika. Navedeni film je svijetsku premijeru imao na internacionalnom filmskom festivalu u Motovunu 2011. godine.

Vesna Pusić ( prof. dr.sc. ) Hrvatska političarka, trenutno aktualna prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova RH, posjeduje kuću u Sovinjaku te povremeno u njoj boravi.

Kameni fratar Radi se o stijeni specifičnog izgleda koja se nalazi na zapadnoj strani MO Sovinjak tik do Istarskih Toplica. Kada vozite od Buzeta prema Istarskim Toplicama s desne strane je skretanje za Istarske Toplice nasuprot od skretanja na lijevoj strani ( točnije uz početak samog brda, 200-tinjak m prije samog skretanja ), nalazi se stijena čudnog oblika, navedena stijena se naziva " Kameni fratar". Ako se navedenu stijenu gleda iz profila ona nalikuje na fratra koji drži knjigu i čita. Legenda kaže da je stijena okamenjeni fratar s knjigom koji pod mjesečevim svijetlom čita legende iz neke stare knjige.

 

 

Galerija

Go to top